Rtv Pendimi
Samet Tours
Good life Restaurant
Vip Well
auto lider
Lajme

Rritet numri i të pastrehëve në Shkup

Muslim Shop

Shqetësuese është që numri i personave të pastrehë në Shkup është duke u rritur, ndërsa me këtë rriten edhe problemet dhe nevojat për kujdesin, vendosjen dhe integrimin e tyre në shoqëri. Ky është konstatimi i aktivitetit të organizuar në Punktin për të pastrehët në Momin Potok të Shkupit, me të cilin u shënua 10 tetori, Dita Botërore e të Pastrehëve, raporton Anadolu Agency (AA).

Sekretarja e Kryqit të Kuq të Qytetit të Shkupit, Suzana Tuneva Paunovska, në deklaratë për mediat theksoi se me këtë dëshirojnë ta informojnë opinionin për problemet e të pastrehëve, ta rrisin vetëdijen e qytetarëve, institucioneve dhe kompanive, për mbështetje të këtij grupi të ndjeshëm.

“Diçka që veçmas është shqetësuese është se numri i këtyre personave po rritet. Nuk e di nëse rritet nga aspekti që kemi numër të rritur të të pastrehëve ose ata janë persona ‘të pastrehë të fshehur’ që nuk janë paraqitur deri më tani. Vetëm deri para dy javëve numri i personave që në bazë ditore kanë vizituar punktin arrinte diku prej 48 deri në 55 persona, ndërsa dy javët e fundit kemi rritje të numrit prej 65”, tha Tuneva.

Ajo informoi se Punkti për të pastrehë në Momin Potok punon dy herë në javë. Sipas Tuneva Paunovska, në territorin e Shkupit, 180 persona janë në bazën e të dhënave të Kryqit të Kuq të Qytetit të Shkupit, që janë shfrytëzues të shërbimeve të këtij punkti.

“Gjatë javës kanë mundësi të kenë kontakt me mjek psikolog, punonjës social, marrin barna, veshmbathje, higjienë për trupin e tyre dhe sigurisht më me rëndësi është se punojmë për integrimin e tyre”, shtoi Tuneva Paunovska.

Shkaqet më të mëdha sipas Kryqit të Kuq të Qytetit të Shkupit, për shkak të cilave këto persona janë bërë të pastrehë është dështimi i biznesit, marrëdhënie të pazgjidhura familjare, alkoolizmi, problemet psikike, depresionet dhe çrregullime të ndryshme nervore.

Mosha mesatare e personave të pastrehë që vizitojnë punktin është prej 45-50 vjeç.

Ivan Ilioski është i pastrehë nga Shkupi. Në bisedë me mediat ai theksoi se vuan nga astma, ndërsa tashmë 10 vite vjen në punktin për të pastrehë.

Tair Daut, shkupjan 59 vjeçar, theksoi se tashmë 5 vite është i pastrehë. Duke e ndarë rrëfimin e tij jetësor me mediat, sqaroi se ka qenë biznesmen me elektromateriale, por për shkak të bixhozit, ka mbetur i pastrehë.

Në kuadër të shënimit të Ditës Botërore të Personave të Pastrehë sot në Punktin Momin Potok për të pastrehë u sigurua ushqim, si dhe ndihmë në këpucë për 70 persona të pastrehë që rregullisht i shfrytëzojnë shërbimet e tyre.

Të ngjajshme

Fshati kosovar ku të gjithë banorët kanë mbiemrin Gashi, por kanë dy fe

Kushtrim Guraj

Kosovë-Turqi, nënshkruhet Plani i Veprimit për bashkëpunim në shëndetësi

Kushtrim Guraj

“Turqia ka qëndruar gjithmonë pranë popullit shqiptar”

Kushtrim Guraj

Refugjatët sirianë e shndërrojnë Turqinë në shtëpinë e tyre të dytë

Kushtrim Guraj

Erdoğan: Do të luftojmë që të ndriçohet çështja e vdekjes së Morsit

Kushtrim Guraj

Diskriminimi ndaj familjes palestineze në Austri

Hevzi Hasani

Ariu polar kalon 1.500 kilometra në kërkim të ushqimit

Hevzi Hasani

Ankara, Albin Kurti takohet me kryeparlamentarin e Turqisë

Kushtrim Guraj

“Roli i bujqësisë në zhvillimin rural, aktivitet i rëndësishëm ekonomik”

Kushtrim Guraj