Rtv Pendimi
Shkenca dhe teknologjia

Aplikacioni i preshevarit zgjidhet më i miri në Itali

Aplikacioni i preshevarit zgjidhet më i miri në Itali
Bashkim Sejdiu nga Presheva, me anë të një algoritmi – në Milano, ku është numri më i madh i emigrantëve – kishte arritur të lehtësonte punën e autoriteteve shëndetësore që të zbulojnë se cili prej emigrantëve është i rrezikuar nga tuberkulozi ose nga ndonjë sëmundjet tjetër ngjitëse.

“Ne kemi krijuar një pyetësor që shumë lehtë zbulohet nëse emigranti është infektuar nga ndonjë sëmundje e caktuar ngjitëse”, tregon ai për plikacionin për mjekësi, i cili ka fituar në konkurrencë me dhjetëra projekte në Itali.

Derisa ai plotëson formularin, në të njëjtën kohë emigranti krijon një kartelë shëndetësore që i dërgohet administratës italiane.

Çdo formularë plotësohet në gjuhën e emigrantëve, ndërsa administratës i adresohet në gjuhën italiane.

“Shumica e emigrantëve nuk e zotërojnë gjuhën e vendit. Nëse e dërgojnë fëmijën e tyre te mjeku, atëherë nuk kuptojnë për prioritetin e vaksinave”.

Bashkimi ka zgjidhur edhe këtë problem me aplikacionin e zbuluar, kur edhe i vjen një mesazh në telefon në formë të “push alertit” se është koha për vaksinim dhe të gjitha komunikimet bëhen me telefon dhe kështu evitohet kostoja e postës.

“Edhe mjekut i lehtësohet puna, ngase edhe ai e ka vështirë sqarimin për rëndësinë e vaksinave nga moskuptimi i gjuhën së emigrantit”.

Madje, edhe fushatat kundër sëmundjeve të ndryshme ngjitëse mund të përcillen te emigrantët përmes aplikacionit.

Bashkim Sejdiu është bërë i njohur edhe për aplikacionin që e kishte bërë në dhjetë gjuhë të emigrantëve, për të lehtësuar komunikimin e emigrantëve me administratën italiane.

Me aplikacionin e Bashkim Sejdiut, emigrantët i kanë marrë më lehtë dokumentet italiane, edhe atë në dhjetë gjuhë të ndryshme të botës. /albinfo.ch/

Të ngjajshme

Zoom, Google Meet apo Facebook Messenger Rooms: Cili është aplikacioni më i përshtatshëm për komunikim virtual

Kushtrim Guraj

COVID-19, Google do të ndjekë nëse njerëzit qëndrojnë në shtëpi

Kushtrim Guraj

Coronavirusi: A duhet ta pastrojmë telefonin shpesh?

Kushtrim Guraj

Kamerat e vëzhgimit tani do të zbulojnë automatikisht njerëzit me temperaturë

Qëndrim Ibrahimi

Interneti 5G do të ndryshojë jetën rrënjësisht

Qëndrim Ibrahimi

Google merr një veprim interesant

Kushtrim Guraj

Në 2030 shumica e automjeteve në tregun botëror do të jenë elektrike

Kushtrim Guraj

Rritet tregu i automjeteve në BE

Kushtrim Guraj

Si ta shihni kush e përdor Wi-Fi tuaj?

Kushtrim Guraj

* Nëse radiot nuk funksionojnë, Kliko KËTU