Rtv Pendimi
Samet Tours
Good life Restaurant
auto lider
Lajme

“Legjislacioni në Kosovë mundëson gjykimin e krimeve të luftës”

Muslim Shop

Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GSJP) ka mbajtur diskutim me temën “Gjykimi i krimeve të luftës në kohë krize: Zhvillimet e fundit lidhur me Dhomat e Specializuara dhe Tribunali i propozuar për Krime Lufte në Kosovë”, raporton Anadolu Agency (AA).

Arbëresha Loxha nga GSJP, tha se legjislacioni aktual në Kosovë mundëson gjykimin e krimeve të luftës dhe se ka mekanizma të mundshëm për një gjë të tillë.

Ajo tha se çështja e krijimit të Tribunalit Ndërkombëtar duhet të mbahet larg diskutimeve politike ditore dhe agjendave politike dhe të mos shfrytëzohet për poena politikë. “Dështimi ose barra për dështimin ose mos gjykimin e krimeve të luftës në Kosovë ne konsiderojmë se bie mbi Prokurorin e Shtetit, Misionin e UNMIK-ut, EULEX-it, dhe aktOrë tjerë si vendorë ashtu edhe ndërkombëtarë”, tha Loxha.

Sipas saj ky proces ka tre faza; realizimi me sukses i dokumentimit të krimeve, faza e hetimit dhe faza e gjykimit.

Profesori i të Drejtës Penale, Avni Puka, tha se Gjykata Speciale që bazën e ka te Raporti i Dik Martit është sukses i Serbisë dhe dështim i Kosovës. Ai tha se Tribunali Ndërkombëtar për gjykimin e krimeve serbe në Kosovë është i mundshëm.

“Pjesa e parë e mbledhjes së të dhënave, e dokumentimit të krimeve të luftës i takon ekskluzivisht shtetit të Kosovës që ta bëjë. Sa është i mundur Tribunali… s’mund të thotë askush që nuk është i mundur, por s’mund të bëhet në këtë moment. Nuk besoj që e ka menduar dikush që Tribunali Ndërkombëtar mund të iniciohet nga institucionet e Republikës së Kosovës, është e qartë se një kompetencë të tillë nuk e kemi”, tha Puka, i cili shtoi se në këtë pike mund të arrihet pas pesë vitesh, me vullnet të lartë politik.

Deputetja e Kuvendit të Kosovës nga Vetëvendosje, Albulena Haxhiu, e cila njëherësh është edhe kryesuese e Komisionit për Legjislacion, tha se Gjykata Speciale po bën eksperiment me kosovarët dhe se padrejtësisht ajo po merret vetëm shqiptarët, ndërsa me serbët jo.

Sipas saj, iniciativa e krijimit të Tribunalit Ndërkombëtar për krimet serbe të kryera në Kosovë është i pamundur, pasi që Kosova nuk ka të drejtë ta bëj një gjë të tillë. Haxhiu tha se me këtë iniciativë po luhet me ndjenjat e qytetarëve, ndërsa shtoi se është koha që Kosova t’i trajtojë vetë krimet e luftës, sepse askush nuk mund ta bëj më mirë.

Kuvendi i Kosovës i hapi rrugë procedurave për krijimin e Tribunalit Ndërkombëtar në maj të këtij viti, duke miratuar me shumicë votash “rezolutën për gjenocidin serb të kryer në Kosovë”.

Të ngjajshme

“Investimet në spitale janë për një mjekësi moderne në Kosovë”

Kushtrim Guraj

Rtv Pendimi ju uronë festën e Kurban Bajramit

Kushtrim Guraj

Indonezi, gruaja kurseu duke mbledhur mbeturina 26 vite për të udhëtuar në Haxh

Qëndrim Ibrahimi

Spanjë, shpëtohen 59 migrantë në Mesdhe

Kushtrim Guraj

Turqi, gjenden mbishkrime të lashta 883 vjet

Kushtrim Guraj

Studentët dhe nxënësit nga Shqipëria do të vizitojnë Turqinë

Kushtrim Guraj

Me karrocë drejt Haxhit: Rrëfimi i 34-vjeçarit nga Vushtrria, ëndrra e të cilit tanimë është realitet

Kushtrim Guraj

Edhe një doktore shkence i shtohet Kosovës

Hevzi Hasani

Turqia shpall vendimet e Këshillit të Lartë Ushtarak

Kushtrim Guraj