Rtv Pendimi
Samet Tours
Good life Restaurant
auto lider
Lajme

Popullsia e botës mund të arrijë në 10 miliardë në vitin 2050

Muslim Shop

ANKARA (AA) – NAZLI YÜZBAŞIOĞLU

Popullsia botërore e cila rritet me rreth 84 milionë çdo vit, sipas parashikimeve në vitin 2050 do të arrijë në 10 miliardë ndërsa deri në fund të shekullit në 11.2 miliardë banorë.

Sipas përpilimeve të bëra nga gazetarët e Anadolu Agency (AA) nga parashikimet që Fondi i Kombeve të Bashkuara për Popullsinë (UNFPA) ka bërë rreth situatës së popullsisë botërore gjatë shekullit të kaluar dhe se si do të jetë në 50 vitet e ardhshme, theksohet se popullsia botërore 2.000 vjet më parë ka qenë 300 milionë.

Popullsia në vitin 1600 ka qenë 600 milionë, në 1804 arriti në 1 miliard dhe në vitet 1900 në 1.5 miliardë banorë. Ndërsa rritja më e madhe a popullsisë është regjistruar pas viteve 1950. Popullsia aktuale e botës ka arritur në 7.7 miliardë banorë.

Po ashtu popullsia botërore e cila rritet me rreth 84 milionë çdo vit, parashikohet që në fund të shekullit të arrijë në 11.2 miliardë.

Ndërsa duke patur parasysh se afërsisht në çdo 12 vite popullsisë së botës i shtohen 1 miliard njerëz, parashikohet se me shpejtësinë e rritjes aktuale ajo të arrijë në 10 miliardë në vitin 2050.

– Në vitin 2050 gjysmën e popullisë së botës do ta përbëjnë vetëm 9 vende

Sipas UNFPA-së pritet që popullisës botërore t’i shtohen 2,2 miliardë njerëz mes viteve 2017-2015, ku për periudhën në fjalë parashikohet se nga kontinenti i Afrikës t’i bashkohen popullsisë së botës 1.3 miliardë njerëz dhe nga Azia 750 milionë. Në rritjen e popullsisë Azinë do ta ndjekin Amerika Latine, Karaibet, Amerika e Veriut dhe Paqësori.

Ndërsa i vetmi rajon ku parashikohet ulje e popullsisë për këtë periudhë është kontinenti i Evropës, ku sipas kësaj, gjatë viteve 2017-2050 pritet ulje e popullsisë në 51 vende dhe rajone shumica e të cilave ndodhen në këtë kontinent.

Në vitin 2050 gjysmën e popullisë së botës do ta përbëjnë vetëm 9 vende siç janë India, Nigeria, Kongo, Pakistani, Etiopia, Tanzania, SHBA, Uganda dhe Indonezia.

Të ngjajshme

“Investimet në spitale janë për një mjekësi moderne në Kosovë”

Kushtrim Guraj

Rtv Pendimi ju uronë festën e Kurban Bajramit

Kushtrim Guraj

Indonezi, gruaja kurseu duke mbledhur mbeturina 26 vite për të udhëtuar në Haxh

Qëndrim Ibrahimi

Spanjë, shpëtohen 59 migrantë në Mesdhe

Kushtrim Guraj

Turqi, gjenden mbishkrime të lashta 883 vjet

Kushtrim Guraj

Studentët dhe nxënësit nga Shqipëria do të vizitojnë Turqinë

Kushtrim Guraj

Me karrocë drejt Haxhit: Rrëfimi i 34-vjeçarit nga Vushtrria, ëndrra e të cilit tanimë është realitet

Kushtrim Guraj

Edhe një doktore shkence i shtohet Kosovës

Hevzi Hasani

Turqia shpall vendimet e Këshillit të Lartë Ushtarak

Kushtrim Guraj