Rtv Pendimi
Good life Restaurant
Samet Tours
auto lider
Prishtinë, mbahet konferencë shkencore për 20-vjetorin e Ditës së Çlirimit
Lajme

Prishtinë, mbahet konferencë shkencore për 20-vjetorin e Ditës së Çlirimit

Muslim Shop

Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” për nder të 20-vjetorit të çlirimit të Kosovës ka organizuar konferencë shkencore me temë “Kosova 20 vjet liri dhe përpjekje”, raporton Anadolu Agency (AA).

Mbajtja e kësaj ngjarje shkencore, pati për qëllim shënimin e 12 Qershorit (Ditës së Çlirimit), me të ftuar të ndryshëm, studiues, punëtorë shkencorë nga fusha të ndryshme humane, sociale nga vendi dhe rajoni.

Dekani i Fakultetit të Historisë në Universitetin e Prishtinës, Bujar Dugolli, tha se Kosova arriti të bëhej pjesë e agjendave botërore në kohë lufte dhe zgjoi edhe interesimin e liderëve të atëhershëm politikë si të Bill Clinton, Madeline Albright, Tony Blair e tjerë.

“Rezultatet e kësaj konference duhet të shërbejnë si një bazë shkencore dhe profesionale për shpjegimin e domosdoshmërisë së përfshirjes së faktorit ndërkombëtar në çështjen e Kosovës para dhe pas luftës. Kosova sa do e vogël gjeografikisht, në luftën e saj të madhe u imponua në agjendat botërore. Madje, u bë pjesë e pandashme e biografisë politike të shumë personaliteteve të botës”, tha Dugolli.

Rektori i UP-së, Marjan Dema, ka kujtuar protestat studentore të viteve të 80-ta. “Roli i Universitetit të Prishtinës në lëvizjet shoqërore të Kosovës ka qenë vital meqë pikërisht UP-ja ishte foleja nga ku filluan dhe u ngritën çështjet më madhore të kombit tonë në gjysmë-shekullit të kaluar. Universitetit i Prishtinës doli në sipërfaqe për të ndërhyrë edhe në çështje politika pa të cilat ndërhyrje historia e kombit tonë shumë herë do të shkruhej ndryshe”, tha Demaj.

Ndër tezat bosht të kësaj konference të cilat do të shpalosen nga studiuesit janë gjatë ditës, janë: Rruga e Kosovës deri tek liria; Zhvillimi dhe rindërtimi i vendit pas luftës; Përballja me të kaluarën; Pavarësia e Kosovës si zgjidhje kompromisi; Mërgata shqiptare: kontributi i saj për Kosovën e të tjera.
Punimet e kësaj konference do të botohen në një numër të veçantë të Revistës shkencore “Buletini i Fakultetit Filozofik”.

Të ngjajshme

“Investimet në spitale janë për një mjekësi moderne në Kosovë”

Kushtrim Guraj

Rtv Pendimi ju uronë festën e Kurban Bajramit

Kushtrim Guraj

Indonezi, gruaja kurseu duke mbledhur mbeturina 26 vite për të udhëtuar në Haxh

Qëndrim Ibrahimi

Spanjë, shpëtohen 59 migrantë në Mesdhe

Kushtrim Guraj

Turqi, gjenden mbishkrime të lashta 883 vjet

Kushtrim Guraj

Studentët dhe nxënësit nga Shqipëria do të vizitojnë Turqinë

Kushtrim Guraj

Me karrocë drejt Haxhit: Rrëfimi i 34-vjeçarit nga Vushtrria, ëndrra e të cilit tanimë është realitet

Kushtrim Guraj

Edhe një doktore shkence i shtohet Kosovës

Hevzi Hasani

Turqia shpall vendimet e Këshillit të Lartë Ushtarak

Kushtrim Guraj