Rtv Pendimi
auto lider
Good life Restaurant
Shëndetësi

Si të evitoni erën e keqe të gojës?

Muslim Shop

Një e katërta e njerëzve në botë vuan nga era e keqe e gojës.

Megjithëse është një problem kaq i madh, pak flitet për të.

Andreas Filippi, një ekspert në këtë fushë, jep leksione për këtë çështje në Universitetin e Bazelit.

Mijëra njerëz nga mbarë Europa konsultohen me të për erën e gojës.

Ai thotë se njerëzit mund të provojnë lehtë nëse kanë erë të keqe, duke vendosur një lugë pak sipër gjuhës. Nëse ajo mban erë, atëherë kemi probleme.

Ndërkohë ekspertët e masin me distancë. Sa më larg era, aq më i madh problemi.

“Shumica e dentistëve as nuk ia kanë idenë nga kjo temë,” thotë ai.

Ai thotë se kjo nuk është as pjesë e studimit për një dentist. Filippi thekson se është detyrë e dentistëve që t’i tregojnë pacientit që ka erë. Ai shton se kjo çështje nuk duhet të jetë tabu.

Po nga vjen era e keq? “90 përqind e pacientëve e kanë problemin brenda zgavrës së gojës. Aty janë rreth 200 shkaqe të mundshme që nisin që nga sipërfaqja e gjuhës, xhepat parodontalë ose edhe reduktimi i normës së pështymës. Pjesa tjetër vjen nga inflamacione të ndryshme, kryesisht të bajameve ose nga zona e HNO. Ka edhe nga ata që kanë probleme psiqike, pasi mendojnë se kanë erë të keqe, kur nuk është kështu”.

Si mund të zgjidhet?

“Nuk ka një trajtim standard. Gargaret nuk ndihmojnë. Duhet analizuar rrënja e problemit. Vetëm duke ditur shkaqet, mund ta zgjidhim”.

Dhe në fund një gjë e rëndësishme: Filippi thotë se nuk e di nga ka dalë teza se era e keqe vjen nga stomaku.

Sipas tij, kjo është thuajse e pamundur. /tvklan.al/

Të ngjajshme

Ushqimet që duhet t’i konsumoni për ta larguar dhimbjen e nyejve

Urim Isma

Fëmijët e lindur parakohe

Kushtrim Guraj

Gjashtë simptoma të papritura të cilat mund të tregojnë kancerin e mushkërive

Urim Isma

Verbëria mund të shkaktohet nga ushqimi i pashëndetshëm

Urim Isma

Shkencëtarët e kanë krijuar një test të urinës që i ndryshon ngjyra nëse keni kancer

Urim Isma

Ari i kuq: Mjedra ruan zemrën dhe mbron nga diabeti dhe kanceri!

Urim Isma

Recetë – si të shtoni energjinë tuaj

Qëndrim Ibrahimi

Ushqimet e preferuara te Muhamedit a.s.

Kushtrim Guraj

Sa është shtimi normal i peshës tek një fëmijë ?

Hevzi Hasani