Rtv Pendimi
Shëndetësi

Verbëria mund të shkaktohet nga ushqimi i pashëndetshëm

Ushqimi i pashëndetshëm e ka verbëruar një pacient, sipas një rasti të raportuar në “Annals of Internal Medicine”.

Sipas autorëve, nevropatia optike nutricionale duhet të konsiderohet te çdo person me simptoma të pashpjeguara të shikimit dhe dietës së dobët, pavarësisht indeksit të masës trupore (BMI-së).

Rreziqet e shëndetit të dobët kardiovaskular, mbipeshës dhe kancerit që ndërlidhen me konsumimin e ushqimit të pashëndetshëm veçse dihen, por nutricioni i dobët mund ta dëmtojë përherë edhe sistemin nervor – në veçanti shikimin.

Nevropatia optike nutricionale është disfunksion i nervit optik që zakonisht shkaktohet nga absorbimi i keq i materialeve ushqimore nga zorra e vogël, nga drogat ose nga ushqimi i pashëndetshëm kombinuar me konsumim të alkoolit apo pirje të duhanit.

Kjo sëmundje është e rrallë në shtetet e zhvilluara dhe ka potencial të shërohet nëse diagnostikohet herët.

Megjithatë, nëse lihet pa u trajtuar, mund të shpie në verbëri të përjetshme.

Të ngjajshme

Assesi mos hani lakra turshi nëse vuani nga këto sëmundje! Mos luani me shëndetin!

Urim Isma

Benefitet e përdorimit të limonit

Kushtrim Guraj

Bukë e bardhë, e zezë apo integrale, cila është më e shëndetshme?

Urim Isma

Përse kërcëllini dhëmbët gjatë natës dhe si ta ndaloni këtë shprehi?

Urim Isma

Specat djegës ruajnë zemrën

Urim Isma

Duart dhe këmbët ju janë të ftohta, ndërsa nuk keni probleme me qarkullimin e gjakut! Është e mundshme që vuani nga këto sëmundje!

Urim Isma

Përse fëmijët duhet të pinë qumësht shumë të yndyrshëm

Urim Isma

Shkencëtarët kanë zbuluar mënyrën si të shërojnë verbërinë

Urim Isma

A keni probleme me memorien? Këto janë pesë mënyrat për të forcuar trurin

Urim Isma