Rtv Pendimi
Shëndetësi

“Vonesa në të folur”

Nga: Tina Asllani – Logopede

Alalia, e njohur edhe si vonesa në të folur, është vonesa në zhvillim ose përdorimi i mekanizmave që prodhojnë të folurit. Të folurit, që dallon nga gjuha, i referohet procesit të krijimit të tingujve, duke përdorur organe dhe struktura të tilla si mushkëritë, kordat e zërit, gojën, gjuhën, dhëmbët, etj. Vonesa e gjuhës i referohet një vonese në zhvillimin ose përdorimin e njohurive të gjuhës. Pasi që gjuha dhe të folurit janë 2 faza të pavarura, ato mund të vonohen në kohë individualisht.

Shenjat e vonesës në të folur janë të kategorizuara në bazë të moshës:

KUR FËMIJA ËSHTË NË MOSHËN 12 MUAJ, SHENJAT JANË:

Fëmija ka problem të drejtojë gishtin te një objekt apo përdorimi i gjesteve me duar duke sinjalizuar lamtumirë
Vokalizimi apo komunikimi i nevojave të tij/saj.
KUR FËMIJA ËSHTË NË MOSHËN 15-18 MUAJ, SHENJAT JANË:

Pamundësia për të thënë “mami” ose “babi” në ndonjë formë.
Moskuptimi i fjalëve “jo”, “përshëndetje” apo “lamtumirë” .
Nuk i flet së paku 3 fjalë deri në moshën 12 muaj, dhe së paku 15 fjalë deri në moshën 18 muaj.
Preferon të përdorë gjeste në vend të verbalizmit.
KUR FËMIJA ËSHTË NË MOSHËN 2-4 VJET, SHENJAT JANË:

-Pamundësia për të prodhuar në mënyrë spontane fjalë dhe fraza.
-Pamundësia për t’i ndjekur udhëzimet dhe komandat e thjeshta.
-Nuk mund t’i lidhë dy fjalë.
-Ka shkaktarë të ndryshëm, si probleme fizike të gojës, probleme motorike të gojës etj.
-Trajtimi nga terapeuti me teknikat e nevojshme është i domosdoshëm për të arritur përmirësim në zhvillimin e të folurit. /Familjadheshendeti.com

Të ngjajshme

Studimi i ri nuk gjen arsye për ta zëvendësuar fruktozën me glukozë

Urim Isma

Kanceri i lukthit shfaqet heshtas, këto janë simptomat: Nuk bën t’i injoroni!

Urim Isma

Shkencëtarët pikërisht tani kanë zbuluar se si mund të transmetohet koronavirusi: A do ta përshpejtojë kjo përhapjen e tij?

Urim Isma

Lufta kundër koronavirusit mund të fitohet nëpërmjet sheqerit

Kushtrim Guraj

Sa herë në javë duhet t’i lani fëmijët gjatë dimrit?

Kushtrim Guraj

Këto janë ushqimet që personat me artrit nuk duhet kurrsesi t’i konsumojnë

Kushtrim Guraj

Assesi mos hani lakra turshi nëse vuani nga këto sëmundje! Mos luani me shëndetin!

Urim Isma

Benefitet e përdorimit të limonit

Kushtrim Guraj

Bukë e bardhë, e zezë apo integrale, cila është më e shëndetshme?

Urim Isma